HABERLER
Kurtuluş Ruhu İle Daha Güzel Yarınlara
Orjinal Resim

21 Haziran Adapazarı’nın Kurtuluşunun 98. yılı, Adapazarı Belediyesi tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinliklere katılan vatandaşlara teşekkür eden Başkan Işıksu, “Adapazarı’mızın kurtuluşuna vesile olan ecdadımızı en güzel şekilde, hep birlikte anmak istedik. Bizlerle olan tüm hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum. Kurtuluş ruhu ile daha güzel yarınlar için hep birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Adapazarı’nın Kurtuluşu Kutlandı

Adapazarı Belediyesi, 21 Haziran Adapazarı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. yıl dönümünü birçok farklı programla kutladı. Başkan Mutlu Işıksu ilk olarak Sakarya Kuvayi Milliye Mücahitleri Derneği Başkanı Muzaffer Coşkun ve yönetimi ile Kırgızistan Oş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kanıbek İsakov ve beraberindeki heyeti misafir ederek kutlamaları kabul etti.

Kurtuluş Pilavı İkram Edildi

Etkinlikler kapsamında ilk program olan Kurtuluş Pilavı ikramı, Adapazarı Belediyesi önünde dualarla başladı. Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu’nun ev sahipliği yaptığı programa, Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Vali Yardımcısı Erdoğan Ülker, Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, AK Parti İlçe Başkanı Metin Kurtuluş, İlçe Kadın Kolları Başkanı Fatma Varol, MHP İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, MHP İlçe Başkanı Halil Hakan Oturak, Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hasan Alişan, Muhasebeciler Odası Başkanı Ertuğrul Kocacık, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Sakarya Şube Başkanı Erol Demir, daire müdürleri,  mahalle muhtarları, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programa katılan Vali Nayir ve misafirler vatandaşlarla sohbet etti ve ikramda bulundu.

Kurtuluş Paneli’nde Destansı Mücadele Anlatıldı

İlk programın ardından Adapazarı Belediyesi Meclis Salonu’nda, moderatörlüğünü Adapazarılı tarihçi Resül Narin’in üstlendiği, katılımcılar Prof. Dr. Enis Şahin ve Prof. Dr. Sabahattin Özel’in “Adapazarı’nda Kuvayı Milliye Faaliyetleri ve Yunan İşgali” ve  “Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın Adapazarı’na Gelişi ve Kurtuluşun İlk Yıl Dönümü” konularını işledikleri bir “Milli Mücadelede Adapazarı” Kurtuluş Paneli gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mesajı

Panelin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adapazarı’nın Kurtuluşu için gönderdiği telgraf okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajı ise şöyleydi; “Kutlu bir anlayışla kadim medeniyetimizin mirası üzerine kurulan Cumhuriyetimizi kazanımlarıyla korumak, yaşatmak, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak, yeni başarılarla daha da güçlendirmek suretiyle geleceğe taşımak için büyük bir azimle çalışmaya devam ediyoruz. Bu inançla, İstiklal Savaşımızın bütün kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum. Adapazarı’nın bu gurur gününü tekrar kutluyor, tüm vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

Gazi Mustafa Kemal’le Kazanılan Büyük Zafer

Panelistlerden ilk olarak konuşan Prof. Dr. Enis Şahin, Adapazarı’nın işgalindeki yunan mezalimine değindi. Zaferin Başkomutan Gazi Mustafa Kemal liderliğinde kazanılmış bir zafer olduğunu çok önemli olayların yaşandığını aktaran Prof. Şahin, “Adapazarı tarihte ve bugün de en önemli bölgelerden biri olmuştur. Kurtuluşun yıl dönümünü kutluyor ve ecdadımızı saygıyla anıyorum.” şeklinde konuştu.

Acı Kayıplar Verdik

Prof. Dr. Sabahattin Özel ise işgalde Yunanlıların çok zalimce davrandıklarının altını çizdiği konuşmasında, “Savaşta çok acı kayıplar verdik. Ancak kahraman Türk ordusu başta yunanlar olmak üzere herkesi şaşırtmıştır. Bu zafer sadece yunanlara karşı değil Asya’nın Avrupa’ya, Doğunun Batıya, Türklerin İngilizlere karşı kazandığı bir zaferdir. Bu uğurda savaşan, Adapazarı’nı kurtaran tüm aziz şehitlerimize minnetlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

Fedakârlığın Şehri Adapazarı

Panelde son olarak konuşan tarihçi yazar Resül Narin, “Adapazarı o dönemde ön plana çıkan ve gözlerin üzerinde olduğu bir şehirdir. Adapazarı’nda ticari yaşamda her zaman örnek adımların sergilendiği o dönemde görülmüştür. İslam Ticaret Bankası ve Adapazarı Emniyet Bankası çok büyük özveri ve fedakârlıklarla kurulmuştu. İlk otomobilin yapıldığı, Vagon Fabrikası’nın kurulduğu bir şehirdir Adapazarı. Türkiye’nin kültür ve tarihinin özü, özeti olan bir şehirde yaşadığımızın farkında olmalıyız. Bu şehir çok büyük fedakârlıklarla bugünlere gelmiştir. Ecdadımızı saygıyla anıyor, bu paneli sunmamıza vesile olan Başkanımız Sn. Mutlu Işıksu’ya çok teşekkür ediyoruz.” dedi. Panelin sonunda Başkan Mutlu Işıksu, Vali Yardımcısı Erdoğan Ülker ve Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya panelistlere teşekkür beratını ve hediyelerini takdim etti.

Adapazarı Gençliği’nden Örnek Program

21 Haziran Adapazarı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. Yıl dönümü etkinlikleri, Adapazarı Belediyesi Önü’nde Yazar Fahri Tuna’nın müellifi olduğu proje kapsamında, 30 liseli gencin katıldığı “Adapazarı Gençliği Yazarlarını Okuyor” adlı okuma etkinliği ile devam etti. Adapazarı’nın geleceğe gençlerle yürüyeceğini gösteren program sonunda katılımcılara teşekkür eden Başkan Mutlu Işıksu, Necip Fazıl – Çile, Cemil Meriç – Bu Ülke, Cahit Zarifoğlu - Yaşamak ve Yedi Güzel Adam, Mustafa Kutlu – Sevincini Bulmak ve Fahri Tuna – Aynalı Kavak Yazıları kitaplarını içeren hediyeleri takdim etti.

Başkan Işıksu’dan Teşekkür

Gerçekleşecek etkinlikler için tüm vatandaşları davet eden Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, “Bereket, kardeşlik ve dayanışmanın şehri Adapazarı’mızı bir daha tekrarlanmamak üzere düşmandan kurtaran, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, memleketimizin değerli evlatları Halit Molla, Kazım Kaptan ve İpsiz Recep başta olmak üzere kahraman ecdadımızla gurur duyuyoruz. Adapazarı’mızın kurtuluşuna vesile olan ecdadımızı en güzel şekilde, hep birlikte anmak istedik. Bizlerle olan tüm hemşehrilerimize çok teşekkür ediyorum. Kurtuluş ruhu ile daha güzel yarınlar için hep birlikte çalışmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

3 Cami’de Kurtuluş Mevlidi ve Helva İkramı

Etkinlikler kapsamında son programda ise Şerefiye Camii, Tozlu Camii ve Yeni Camii’de ecdadın ruhuna mevlid-i şerif okunacak ve helva ikramı yapılacak.

Yorum Yaz  l 
İlet  l 
Arşiv  l 
Yazdır  l 
 |  Paylaş  | 
l Fotoğraflar